BULGUR NEDİR?FAYDALARI NELERDİR?
Bulgur B1 vitamini açısından zengin olup sindirim ve sinir sisteminin korunmasında ve çalışmasında yardımcı olmaktadır. Bağırsakların çalışmalarını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak kanseri ile savaşan en etkili besin maddelerinden birisidir. Hamileler ile gelişim çağındaki çocukların sık sık bulgur tüketmesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni folik asit içermesidir, bu da zeka gelişimi üzerindeki olumlu etkileridir. Böbrek hastalarının bulguru kontrollü olarak tüketmesi gerekmektedir. İçeriğindeki besin öğelerinden bazıları böbrek hastalarında böbrekleri yorucu etki yapabilmektedir. Bu nedenle de sıklıkla tüketilmesi konusunda uzman hekime danışılması sağlık açısından önem arz etmektedir. Hemen hemen tüm hastalıkların çaresi doğada doğal besin kaynaklarında bulunmaktadır. Ancak bu besin kaynaklarının ne şekilde ve nasıl tüketilebileceği konularında ise yan etkisi olmaması ve en verimli şekilde yararlanabilmek adına uzmanlara danışılması gerekmektedir. Ancak herhangi bir rahatsızlığı ya da alerjisi olmayanlarında tüketimlerinde aşırıya kaçmamaları faydalı olacaktır ki her şeyin fazlasının bir süre sonra sağlığı tehdit eder durumlara neden olabildiği bilinmektedir. Mide rahatsızlığı olanlarda ekşime, mide yanması gibi sorunlar ile karşılaşılmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle aralıklar ile tüketilmesi midenin çok yorulmaması adına yararlı olacaktır.
Bulgurun Kalp ve Damar Sağlığına Faydaları: Yüksek oranda lif içeren bulgur kan şekerindeki ani yükseliş ve inişlerin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Düzenli olarak bulgur tüketilmesi kan şekerinin kontrolde kalmasını sağlayabilmektedir. Ayrıca kötü kolesterolün yükselmesini de engelleyerek damar sağlığının korunmasını sağlar. Bu sayede hem kalbe hem de beyine giden damarları tıkanmalara karşı korur. Böylece kalp krizi riskini ve beyin kanaması riskini azaltmaktadır.
Bulgur Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir: Bulgurun diğer bir özelliği kilo vermeyi kolaylaştırmasıdır. Protein açısından çok zengin olan bulgur doyurucu bir besin kaynağıdır ve bu yüzden uzun süre açlık hissini bastırabilir. Aynı zamanda diyet döneminde olan kişiler düzenli olarak tüketmektedir, çünkü bulgur bol miktarda doymamış yağlar içerdiği için kilo almaya neden olmaz.
Kemik Sağlığını Korur: Bulgurun bol miktarda içerdiği birçok vitamin özellikle çinko, demir, magnezyum ve krom kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında çocuklarda sağlam bir kemik yapısının oluşmasını sağlayabilir. Bazı sağlık uzmanları bulgurun içerdiği demir oranının ıspanaktan bile fazla olduğunu savunmaktadırlar. Bu özelliğinden dolayı demir eksikliğinin neden olduğu hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Bulgur Dokuları Güçlendirir: Bulgurun içerdiği vitamin ve mineraller doku sağlığı açısından da önemlidir. Doku sağlığını koruyan ve dokuları güçlendiren nadir besin kaynaklarından bir tanesi olan bulgur aynı zamanda kas sağlığını da korur ve kaslarda yağ oranının seviyesini dengeleyebilir.
Kan Şekerini Düzenler: Bulgurun kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azalttığını söylemiştik. Bu özelliğini ayrıca kan şekerini düzenleyerek de destekler. Kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutmaya yarayan besinler ve vitaminler içerir.
Bulgurun Sindirim ve Sinir Sistemine Faydaları: B vitamini hem sinir sistemi hem de sindirim sistemi açısından büyük önem taşımaktadır ki bulgur B12 vitamini hariç tüm B vitaminlerini barındırmaktadır. Özellikle B1 vitamini sindirim sistemini güçlendirerek mideye yardımcı olmaktadır. Bağırsakların çalışmalarının daha düzenli olmasını sağlamakla beraber kanser olasılığının da önüne geçer. Bağırsak kanseri hastalarının düzenli olarak bulgur tüketmeleri tavsiye edilmektedir ki hastalıktan korunmada hem de hastalığın tedavi edilmesi sürecinde etkili olmaktadır.
Bulgurun Şeker Hastalığına Faydası: Bulgur uzun süre tokluk hissi vermesi ve kana yavaş karışması nedeni ile kilo vermek isteyenler ile şeker hastaları tarafından sık sık tüketilmelidir. Sadece bulgur pilavı olarak değil kısır ya da salatalarda kullanılarak da tüketilebilir.
Alzheimer Hastalığına Yakalanma Riskini Azaltır: Alzheimer hastalığı daha çok yaşlanmaya bağlı olarak genelde beyin ve sinir sisteminin yeterince vitamin ve maddeleri alamaması sonucu ortaya çıkar. Son zamanlarda yapılan birçok bilimsel araştırma bulgurun bu hastalığı engelleyici özelliğinin olduğunu ortaya koymuştur.
Yorumlar
Yorum Gönder