YUMURTA SARISI - AKININ DEĞERLERİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Bir tam yumurta, yumurta sarısı ve yumurta akından oluşmaktadır. Yumurta sarısının besin bileşenlerine bakıldığında yumurta akına göre daha iyi olduğu görülmüştür. Fakat bazı noktalarda yumurta beyazı yumurta sarısına göre daha iyidir. Bu konuyu daha bir ayrıntılı incelemek gerekirse yumurta akının ve yumurta sarısının içeriklerinin karşılaştırılması gerekmektedir. Şimdi hep birlikte yumurta akı ve yumurta sarısının besin değerleri yönünden karşılaştırmasını inceleyelim.
    • Yumurta sarısını ve yumurta akını enerji bazında karşılaştırdığımızda yumurta akı yumurta sarısına göre daha az enerji içermektedir. Bu yüzden yumurta akı kilo verme diyetlerinde ve kalorisi kısıtlanmış diyetlerde kullanılabilir. Yumurta sarısı ise kilo alma diyetlerinde ve yükse kalorili diyetlerde kullanılabilir.
    • Yumurta sarısını ve yumurta akını yağ içeriği bakımından kıyasladığımızda yumurta sarısının yumurta akına göre daha fazla yağ içerdiği görülmektedir. Bu durumda yağ kısıtlı diyetlerde ve kilo verme diyetlerinde yumurta akını bir adım öne çıkaran bir etmendir. Bu yüzden kilo verme diyetlerinde yumurta sarısı yerine yumurta akı tercih edilmelidir.
    • Yumurta sarısını ve yumurta akını kolesterol içeriği bakımından kıyasladığımızda yumurta sarısının yumurta akına göre daha fazla kolesterol içerdiği gözler önüne serilmektedir. Bu yüzden kolesterol hastalarında ve kalp damar hastalıklarında yumurta sarısı yerine yumurta akı tercih edilmelidir. Bakıldığı zaman çok yüksek gibi görünmese de bu sayıyı haftalık olarak aldığımızda gerçekten de almamız gereken kolesterol miktarını oldukça fazla aşmış olacağımız görülmektedir.
    • Yumurta sarısını ve yumurta akını sodyum içeriği yönünden inceleyecek olursak yumurta akının sodyum içeriği yumurta sarısının sodyum içeriğine göre oldukça yüksektir. Hipertansiyon hastalarının ve kalp damar hastalıklarına sahip bir hastanın yumurta akı yerine yumurta sarısı tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.
    • Yumurta sarısını ve yumurta beyazını karbonhidrat içeriği bakımından inceleyecek olursak yumurta sarısı yumurta akına göre daha fazla karbonhidrat içermektedir. Bu yüzden hiperglisemi hastalarının tercihen yumurta beyazı tüketmesi daha sağlıklı olacaktır.
    • Yumurta sarısını ve yumurta akını protein yönünden inceleyecek olursak aralarında belirgin fark olmamakla birlikte yumurta sarısı daha fazla protein içermektedir. Bu yüzden sporcular tarafından yumurta sarısı iyi ve kaliteli bir protein kaynağı olarak tercih edilebilir. Böbrek hastaları ve karaciğer hastalıklarına sahip olan bireylerin tercihen yumurta akını tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır. Bu yüzden tüketim konusunda özel durum olan kişilerin muhakkak bir diyetisyen ile görüşmesi gerekmektedir.
    • Yumurta sarısı ve yumurta beyazını kalsiyum içeriği bakımından inceleyecek olursak yumurta sarısı daha fazla kalsiyum içermektedir. Özellikle menapoz sonrası kemik erimesi görülen kadınların yumurta sarısı tüketmesi gerekmektedir.
    • D vitamini içeriği bakımından bakıldığında ise yumurta sarısının yumurta akına göre oldukça fazla D vitamini içerdiği görülmektedir. Bu yüzden özellikle D vitamini seviyesi düşük olan kişilerin yumurta sarısını tüketmelerinde fayda vardır.
    • Demir içeriği bakımından da yumurta sarısı yumurta akına göre daha iyidir. Bu yüzden kansızlık vb. şikâyet yaşayan kişilerin yumurta sarısı tüketmeleri faydalı olacaktır.
    • Genel olarak toparlamak gerekirse yumurta sarısı yumurta akına göre belirli özellikleriyle ön plana geçmektedir. Yalnız bazı durumlarda yumurta sarısının tüketilmesi sakıncalı olabilmektedir. Bu yüzden özel durumları olan kişilerin bir diyetisyen ile görüşüp bu şekilde daha sağlıklı bir beslenme yolu belirleyerek yaşamlarına devam etmeleri önemlidir. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

PEYNİRİN PROTEİN VE BESİN DEĞERLERİ NASILDIR?

SÜT TÜKETİMİ DERİDE KALINLAŞMA YAPAR MI?

ALMAN HACİM PROGRAMI NEDİR?NASIL UYGULANIR?